Blog kategorie
Kontakty
Telefon kontaktowy
+48 880-10-80-50
Adres e-mail sklepu
Biuro biuro@e-naczynia.com.pl
Gadu Gadu
GG 3521381
Skype
Skype e-naczynia
Sklep stacjonarny w Białymstoku
Sklep C.H.HETMAN lok. 163
Powłoka patelni ma znaczenie, czyli dlaczego ZWIEGER wybrał Greblon?

Produkty kolekcji White Stone oraz Obsidian pokryte są jedną z najlepszych na rynku powłok nieprzywierających. Marka ZWIEGER stosuje ten rodzaj powłoki w patelniach i garnkach po to, by oferować klientom produkty długowieczne i wysokiej jakości. Dlaczego to tak ważne? Czym jest powłoka Greblon C3+ i co ją wyróżnia? Postanowiliśmy przybliżyć Wam ten temat i pokazać zalety tego rozwiązania.

 

 

 Nikt nie lubi zdrapywać z patelni przyklejonego jajka sadzonego czy potarganych naleśników. Nie pozostaje to też bez wpływu na stan naszego sprzętu, bo z każdym kolejnym szorowaniem problem będzie narastał. Dzieje się tak dlatego, że drapiąc ostrym narzędziem powierzchnię, usuwamy specjalną powłokę antyadhezyjną, czyli zmniejszającą przyczepność materiału – którą  w przypadku naczyń kuchennych nazywamy potocznie powłoką nieprzywierającą. Im jest ona lepszej jakości, tym bardziej będzie odporna na uszkodzenia, zawsze jednak warto dbać o nią, używając łopatek drewnianych lub silikonowych, zamiast metalowych sztućców, oraz stosować delikatne środki czyszczące.

Na rynku dostępne są różnego rodzaju materiały zapewniające nieprzywieralność. Najbardziej znaną jest chyba Teflon? Jednak od chwili gdy nazwa ta została opatentowana przez firmę DuPoint (wynalazcę powłoki zwanej potocznie Teflonem) pozostali producenci rozpoczęli poszukiwanie nowych powłok zabezpieczajacych surowe aluminium czy stal a jednocześnie nie ustępujacych swoimi właściwościami a nieraz wręcz przewyższającymi je nad starym poczciwym POLITETRAFLUOROETYLENEM. Zwieger wybrał powłokę wzmacnianą warstwą ceramiczną, dzięki czemu jest bardziej wytrzymała od konkurencyjnych propozycji. Aluminiowe naczynie pokryte jest trzema warstwami: powłoką podkładową, odporną na ścieranie, ceramiczną powłoką zabezpieczającą, która dodatkowo usztywnia naczynie, oraz powłoką zewnętrzną o właściwościach nieprzywierających. Nie ma tu możliwości występowania szkodliwych związków kadmu, ołowiu czy PFOA, które mogą pojawiać się w tanich produktach gorszej jakości.

Obecnie w produktach marki Zwieger stosowane są powłoki Greblon C3 Granite oraz Greblon C3+, dzięki którym można zupełnie nie używać tłuszczu podczas smażenia, a ciasto, ryba czy mięso nie przykleją się do dna. Wzmocnienie ceramiczne gwarantuje natomiast długowieczność naczyń. Dzięki temu mamy pewność, że oferujemy naszym klientom to, co najlepsze.


 Będąc przy tematyce powłok nieprzywieralnych warto przypomnieć historię powstania wynalazku XXI w. jakim niewątpliwie w przemyśle było wynalezienie Teflonu. Przypomnijmy co to jest i jak dosżło do jego odkrycia.

Teflon - polimer, który bardzo ułatwia nam życie, został odkryty przypadkowo. Było to w 1938r. ,  amerykański pracownik firmy DuPont - inżynier Roy Plunkett otrzymał go, podczas doświadczeń z substancją do chłodzenia lodówek - zsyntetyzował politetrafluoroetylen (PTFE). Teflon powstaje bowiem w wyniku podgrzewania freonu. W swoim laboratorium pracując do późnych godzin wieczornych w kwietniu 1938 r. odkrył coś niezwykłego podczas eksperymentów z gazami, pochodnymi czynników chłodniczych Freon™. Otóż, pozostawiona na noc próbka zamarzła, tworząc białawą, woskowatą substancję stałą. Zamiast wyrzucić materiał powstały wskutek ewidentnego błędu, Plunkett i jego asystent zbadali ten nowy polimer i odkryli, że ma on bardzo nietypowe właściwości: jest niezwykle śliski oraz obojętny wobec praktycznie wszystkich związków chemicznych, w tym bardzo żrących kwasów. Okazało się, że substancja po ostygnięciu nie daje się w żaden sposób usunąć z powierzchni kolby. Zrobiła się twarda i śliska. Nie można było jej zdrapać i dopiero działanie silnego kwasu pozwoliło uczonemu na umycie szklanegoi naczynia. Zaobserwowane zjawisko pozwoliło inżynierowi na analizę swojego doświadczenia i powtórzenie go w celu uzyskania celowo powłoki nieprzywieralnej. Tak powstał wynalazek, który wtedy wówczas nie miał jeszcze obecnej nazwy. Ze względu na wysokie koszty produkcji, oraz trudności, jakie sprawiał w obróbce, teflon był początkowo używany jedynie w przemyśle zbrojeniowym. Metalowe powierzchnie powlekane teflonem stawały się odporne na zadrapania i korozję. Zmniejszało się także ich tarcie, dzięki wyjątkowo małej energii powierzchniowej tworzywa, dlatego wykorzystywano teflon do konstrukcji elementów ślizgowych w poruszających się częściach maszyn i urządzeń. W dodatku jest to tworzywo całkowicie nietopliwe, oraz bardzo odporne termicznie i chemicznie - tak naprawdę jedynie kwas fluorowodorowy działa na niego niszcząco. 

Dopiero w połowie lat 50-tych substancję tę zastosowano przy produkcji patelni kuchennych, nazwanych Tefal.
I tutaj również zadecydował przypadek. W 1954 roku francuski inżynier Marc Grégorie, zapalony wędkarz postanowił użyć teflonu, żeby żyłka wędkarska przestała mu się sklejać. Jego żona zasugerowała mu, żeby spróbował zrobić coś również z potrawami, które przywierają podczas smażenia do patelni...

Dwa lata później założył firmę Tefal, i wypuścił pierwsze patelnie pokryte tym związkiem na rynek. Wtedy też po raz pierwszy pojawiła się - wymyślona przez niego nazwa - teflon - nikt by przecież nie zapamiętał nazwy politetrafluoroetylen.
Od 1969 roku amerykańska firma Gore zastosowała teflon przy produkcji tkanin. Powstała wówczas tkanina o nazwie gore-tex.
Obecnie teflon jest wykorzystywany m.in. jako izolator przewodów elektrycznych, oraz w chirurgii plastycznej -  wykorzystywany jest w postaci splątanych włókien nasączanych węglem do rekonstruowania kości twarzy. Ze względu na odporność na wysokie temperatury, stosuje się go również w drukarkach laserowych i kopiarkach.
Ponadto jest niezwykle śliski (nie przywierają do niego żadne zanieczyszczenia - jego współczynnik tarcia jest prawie identyczny z lodem), odporny na ekstremalne temperatury, posiada cechy izolacyjne i jest niemal obojętny chemicznie.
Przeprowadzone badania wykazały, że powłoka teflonowa jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia, chociaż coraz częściej pojawiają się zarzuty, że ma właściwości rakotwórcze. Nie ma jednoznacznych wyników w tej sprawie, ale jedno wiadomo na pewno: rozpad tego związku chemicznego następuje dopiero w temperaturze około 400°C. Podczas smażenia jest to całkowicie niemożliwe.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl